Oynamaktan Yazamadım: Stardew Valley
2-3 gün önce twitch üzerinden oyunları incelerken karşıma çıktı Stardew Valley. Kapak fotoğrafını görünce aklıma direkt game boy pokemon oyunları geldi. Vakti zamanında bilgisayara simülatör kurup oynamıştım ve çok eğlenmiştim. Konusuna vs. bakmadan başladım bir stream izlemeye ve çok ilgimi çekti. Resmi wikisinde belirtilene göre Stardew valley açık uçlu bir çiftlik rpg oyunu. Bu oyunu diğerlerinden ayıran en önemli özelliği rpg öğelerini taşıması, aynı zamanda crafting denilen gerekli malzemeleri toplayarak üretim yapmaya elverişli bir ortamın sağlanmış olması.
Bu oyunu araştırırken geliştirme aşaması da oldukça ilgimi çekti. Oyunu efektlerinden,hikayesine,müziğinden,diyaloglarına kadar tek başına Eric Barone geliştirmiş. 4 yılda günde 7-8 saat çalışarak oyunu yayınlayacak hale geldiğini okumuştum. Bu gerçekten insana motivasyon sağlayan bir hikaye.
Oyun tür olarak indie game şeklinde nitelendirilmiş. Nedir bu indie game diyecek olursanız, herhangi bir finansal destek olmadan geliştirilen bağımsız oyunlara indie game deniyor. Yukarıda da belirttiğim gibi oyunun yaratıcısı Eric Barone, kendi imkanları ile oyunu baştan aşağı geliştirmiş.
Oyunun konusuna ve oynanışına kısaca bakacak olursak, oyun 2 boyutlu , açık uçlu ve içerisinde tamamen kendi imkanlarınızla yaşayacağınız bir dünyayı barındıran çiftlik rpg oyunu. Konusu ise şu şekilde, oyunda yarattığınız karakter kurumsal bir firmada çalışıyor ve bir gün içinde bulunduğu çalışma koşullarından bıkarak dedesinin kendisine vermiş olduğu mektubu okumaya başlıyor. Bu mektupta dedesinin çiftliğini karakterimize emanet ettiğini öğreniyoruz. Oyuna başladığınızda göreceğiniz gibi çiftlik harabe durumda ve her tarafı ot bürümüş. Eviniz eski püskü tek odalı bir ev. Bu halde olan çiftliği alarak koşullarını iyileştirip, geçinip bir yandan da yaşadığınız köye uyum sağlamaya çalışıyorsunuz. Burada tek yaptığınız tabii ki tarımla uğraşmak değil, bir çok ana kolda (balıkçılık,madencilik,hayvancılık vb.) birşeyler üretme ve geliştirme şansınız mevcut. Örneğin hayvancılık kolunda tavuk,ördek bakabilir, onlardan topladığınız yumurtalar ile mayonez yapıp satabilirsiniz. Ama bunun için öncelikle mayonez makinası yapmalısınız. Tabii ki bu makinaları,hayvanların kalacağı yerleri vb. gibi şeyleri yaparken bunların malzemelerini toplamalısınız. Bu malzemeleri toplamak da yetmiyor, örneğin bakır topladınız, bunu herhangi bir eşyayı yapmakta kullanabilmek için bar haline getirmelisiniz gibi sürekli birbirine bağlı crafting işleri mevcut.
Oyunda 4 mevsimi de oynuyorsunuz. Her mevsim 28 gün sürüyor ve her mevsimde 2 tane festival mevcut. Bu festivallere katılarak mini oyunlarını oynayabilirisiniz. Tarım alanında her mevsimde farklı tohumlar ekiyorsunuz.Bu nedenle mevsim geçtiğinde bir önceki mevsime ait ekinleriniz duruyorsa bunlar bozulacaktır. Buna göre tarım planlarınızı yapmanız gerekiyor. Oyunda para kazandıkça, evinizi de geliştirebiliyorsunuz. Tek odalı bir kulübeden, bir çok odalı bir malikane haline getirebiliyor, içerisine eşyalar alabiliyorsunuz. Bununla birlikte çiftliğinizin de çevresini geliştirip güzelleştirme şansınız mevcut.
Bu oyunda dediğim gibi rpg öğelerinin de olması oyunu biraz daha renkli hale getirmiş. Şöyle ki, köyde yaşayan diğer insanlar ile etkileşime girebiliyorsunuz. Onlara doğum günlerinde hediyeler verip, gönüllerini kazanabiliyorsunuz,aynı şekilde onlar da size hediyeler gönderecekler. Hatta köyden biriyle evlenip, çoluk çocuğa karışabilirsiniz.
Oyunda küçük görevler de mevcut. Bu görevleri tamamlayarak ödüller alabilirsiniz. Köyde yaşayan insanlar belirli saatlerde çalışıp sonrasında köyün barında takılıyorlar veya farklı aktiviteler yapıyorlar. Yaşayan ,dinamik bir köy içerisinde oynuyoruz, bu da oyunu daha gerçekçi kılıyor.
Yakın zamanda (2018’in başı diye okumuştum) oyuna multiplayer özelliği de gelecekmiş. Multiplayer özelliği ile steam üzerinden arkadaşınızı çiftliğe davet ederek aynı haritada oynama şansınız olacak. Steam dışından oyunu alanlar için bu konu daha sonra belirlenecekmiş, ancak benzer bir sistem kurulacağı söyleniyor.
Multiplayer özelliğinin oyuna eklenmesi ile ilk olarak birden fazla oyunun internet üzerinden nasıl senkronize olacağı konusu teknik bir problem olarak karşılarına çıkmış. Bunun için hemen hemen bütün kaynak kodlarda değişiklik yapılmış ve yaklaşık 15000 satır ek kod yazılmış. Başta olmayan bu özellik tabii ki orjinal oyunun içerisine yedirilmeye çalışıldığı için oldukça zor olmuş.
Oyunu tabii ki çok uzun süreler oynayamadım, 2-3 günde toplamda 5 saat kadar oynayabildim. Oynarken henüz keşfetmediğim, genellikle farklı kaynaklardan okuyup twitch yayınlarından gördüğüm bir çok özellik var.Sizler de 2 boyutlu grafiklerden hoşlanıyorsanız, malzeme toplama, birşeyler üretme,ekonomi ayarlama fikrine sıcak bakıyorsanız bence oyundaki ekstra özelliklerle birlikte oynamaktan zevk alacağınızı düşünüyorum.
Son olarak oyunu steam üzerinden 24 TL ‘ye alabileceğinizi belirteyim. Oyunun resmi bir wiki’si mevcut, buradan ulaşabilirsiniz. İyi oyunlar! :)